SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  AİLE & EVLİLİK   »  AİLE BÜYÜKLERİ VE KURALLAR

AİLE BÜYÜKLERİ VE KURALLAR

Aile büyükleri ve kurallar

Günümüzde hayat şartlarının getirisiyle, çalışan anneler yoğunlukta. Bazı aileler küçük yaşta kreş/anaokulu eğitimine başlayarak, bazı aileler eve bir yardımcı alarak, bazıları da aile büyüklerini devreye sokarak çocuklarının sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çaba harcıyor. Bu yazımda son zamanlarda sıkça karşılaştığımız, anneanne ya da babaannesinin eviyle kendi evi arasında uyum problemi yaşayan çocuklardan ve bu konuda ailelerin izlemesi gereken yollardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle en temel faktör olarak, her evin kendi kuralı olması gerektiğinden bahsetmek gerek. Bir evin sahibi kim ya da kimler ise, o kişinin ya da kişilerin düzeni ve kuralları geçerli olmalı. Örneğin; her evdeki bireylerin yemek saati değişebilir. Hatta bazı evlerde böyle bir toplanma saati olmamakla birlikte, herkes istediği saatte yemeğini yiyebilir. Bu yüzden günün belirli saatlerinde anneanne ya da babaanne evinde vakit geçiren çocukların o evde geçerli olan kurallara uyum sağlamaları gerektiği öğretilmelidir. Anne ve babanın, çocukların oradayken ne yapmaları ya da yapmamaları gerektiği konusunda müdahale etmemeleri çok önemli. Eğer müdahale edilirse, çocuklar iki evi ayırt edemedikleri için nerede ve nasıl davranmaları gerektiği konusunda zorluk çekerler. Dolayısıyla da kontrol edilemeyen ve dengeli olmayan davranışlar gösterebilirler.

Tüm bunların öncesinde aile büyükleriyle konuşmak ve çocukların günlük aktiviteleri, psikolojik gelişimleri açısından doğru ve yanlışlar konusunda açıklama yapmak ve onları bilgilendirmek gerekli. Çünkü, çocuğuna doğru davranışlarda bulunan ve doğru kuralları belirleyen bilinçli anne ve babalar, diğer evde yapılan bazı hatalardan dolayı çocukları üzerinde etkili olamayabilir. Bu yüzden tutarlı ve dengeli bir yaklaşım, sağlıklı çocuk gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Bir örnekle açıklarsam; kendi evinde ortak alanlarda eşyaları dağıtmasının yasak olduğunu bilen ve bu kurala uyum gösteren bir çocuk, her gün anneannesinin evinde belirli saatlerde kalıyorsa ve bu süreç içerisinde oyun oynarken salon, oturma odası gibi alanlarda etrafı dağıtmasında bir sakınca görülmüyorsa, bir süre sonra bu ortak alanları dağıtmanın aslında yasak olamayabileceğini ve normal hale gelebileceğini düşünmeye başlar. Bu durum ona daha cazip geldiğinde ise, kendi evinde de ortak alanları dağıtabilir. Bir diğer örnek; eğer anne ve baba, çocuk diğer evdeyken kontrol sağlamaya çalışıyorsa ve herhangi bir sorunda kendi yöntemleri ve fikirleriyle çözüm buluyorsa, bu durumdan aile büyükleri de rahatsız olabilir ve iki aile arasında anlaşmazlıklar yaşanabilir.

Bunun için de ailelere ufak püf noktalar vermekte fayda olduğunu düşünüyorum:

* Aile büyüklerinden yardım istemeye karar verdikten sonra, mutlaka evdeki kişilerle konuşulmalı ve ortak kararlar alınmalıdır.

* İki evde ayrı kurallar olabilir, önemli olan aile bireylerinin bu kurallar konusunda çocuklara farklı yönlendirmeler yapmamasıdır. Evin sahibi kimse, çocuklar o kişiden izin almalıdır.

* Anne ve baba, çocukların kaldıkları evdeki davranışları konusunda müdahale etmemeli, ev içerisindeki düzene ve kurallara saygı duymalıdır.

* Eğer çocukların davranışlarında tutarsızlık görülüyorsa, bu konu mutlaka takip edilmeli, gerekirse uzman yardımı alınmalıdır.

* Aynı şekilde çocuk, kendi anne babasının evindeyken uygulanacak kurallar konusunda anne anne ya da babaanne duruma müdahale etmemeli ve karar verici olanların çocuğun anne babası olduğu konusunda tutarlı davranmaya özen göstermelidir.

Özetle, aile büyüklerinin evinde vakit geçirmek zorunda olan küçük yaştaki çocukların tutarlı ve dengeli bir gelişim sağlaması için, anne ve babaların sınır çizmeleri çok önemlidir. Aynı zamanda aile büyükleriyle sık sık temas halinde olmak ve konuşup anlaşmak, çıkabilecek sorunların önlenmesinde fayda sağlar. Her evin kurallarının o eve özgü olduğunu da ebeveynler unutmamalı, çocuklarını emanet ettikleri kişilere de minnet ve saygı duymalı. Sorunlarla karşılaşıldığında iki taraf da birbirini anlamaya ve uzlaşmaya çalıştıklarında, sorunların kolaylıkla çözüm bulduğunu göreceklerdir…

[2017-03-27]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

sanal-iliskiler-gercek-evlilikler-358

SANAL İLİŞKİLER- GERÇEK EVLİLİKLER

Son yıllarda hayatımıza giren sosyal paylaşım ağlarıyla beraber,bazı farklılıkları da yaşamaya başladık. İnternet sayesinde dünyanın öbür ucundaki insanları, kültürleri tanımaya yeni ...

hep-438

HEP SEVGİLİ KALMAK

Bütün ilişkiler hep böyle başlar.Hep sevgili kalmak üzere kurulur beraberlikler.Hep aynı kişiyi,hep ömür boyu,hep bıkmadan usanmadan ve hep en iyi yönleriyle ...

ayriliklarda-ve-evliliklerde-cocuk-921

EVLİLİKLERDE VE AYRILIKLARDA ÇOCUK İSTİSMARI

Evliliklerde çocuk, evliliği zenginleştiren bir unsurdur ancak maalesef hala sorunlu giden evlilikleri kurtarmak üzere bir can simidi gibi görüldüğünü vurgulamak isterim. ...

aile-801

AİLE ÇOCUK İLETİŞİMİ ve İletişimde Kopukluklar

Aile içinde ortaya çıkan iletişim sorunlarının belki de en önemlisi sağlıklı oluşturulamamış anne baba ve çocuk ilişkisidir. Böyle ailelerde kurallar net ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML