SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  AİLE & EVLİLİK   »  EŞLER ARASINDA SİYASİ GÖRÜŞ FARKLILIĞI

EŞLER ARASINDA SİYASİ GÖRÜŞ FARKLILIĞI

Evliliklerde Görüş Farklılığı

Evlilikler, iki farklı insanın bir ömrü iyi ve kötü anlarda birlikte olmak ve birbirine destek olmak amacıyla paylaştıkları bir hayat yoludur. Bir yuva kurulurken amaç uzun yıllar boyunca omuz omuza, sırt sırta vererek zorlukları aşmak, sıkıntıların birlikte üstesinden gelmektir.
İki ayrı ailede, farklı kişiliklerle büyüyen iki insanın elbette ki hep aynı şekilde düşünmesi, aynı şeylerden hoşlanması ya da aynı görüşe sahip olması beklenmez. Zaten hayatı renklendiren kısmı da burasıdır. Taraflardan birisinin hiç fark etmediği, düşünmediği ya da sevmediği şeyleri, diğer tarafın göstermesi, farklı pencere açması, bakış açısını zenginleştirmesidir. Bu şekilde farklı bir zevk, değişik görüşler daha önce hiç beğenmediğimiz şeylerin aslında reddedilmeyecek kadar güzel tarafları olduğunu görmemizi sağlar.

Unutulmamalıdır, ‘evlilikler iki kişinin bir kişi gibi yaşaması değildir. İki farklı kişinin bir arada yaşama becerisidir.

Eşinizden farklı düşünebilir, hatta onunla tamamen zıt düşüncelere sahip olabilirsiniz. Ancak bu onunla çatışma yaşayacaksınız anlamına gelmemeli. Çünkü iki ayrı ailede iki farklı tutumla yetişmiş iki insanın pek çok konuda farklı düşünmesi çok normal. Doğrusu da budur zaten. Bu farklılık çocuk yetiştirmekten tutun, yeme zevkine kadar hayatın pek çok anında karşınıza çıkabilir.
Siyasi görüşler konusunda da ayrı fikirlere sahip olmak, farklı partilere oy vermek doğaldır. Bütün mesele kendi düşüncenizin doğru olduğuna siz ne kadar inanıyorsanız karşınızdaki insanın da kendi düşüncesine aynı şekilde inanıyor olduğunu unutmamanız.

Özellikle günümüzde haberleşmenin öneminin arttığı, teknolojinin cep telefonlarıyla her an ulaşılabilir olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu, her tür siyasi ve politik gelişmenin herkes tarafından ulaşılabilir olduğu anlamına geliyor. Kadın ya da erkek pek çok insan artık an be an bütün gelişmeleri izliyor, fikir yürütüyor ve görüşlerini paylaşıyor.
Özellikle sosyal medyanın bu açıdan önemi giderek artıyor ve sosyal medya aracılığıyla her dakika ne olup bittiği yakından takip edilebiliyor. Dolayısıyla artık herkesin bir görüşü var, bir fikri var ve birçoğumuz düşüncelerimizi başka insanlarla paylaşıyor, tartışıyoruz.
Tartışmak demek diğer insanlarla kavga etmek değil elbette. Aile içinde de en çok dikkat edilmesi gereken nokta budur. Farklı düşünceleri savunabilirsiniz ama sizinle karşıt düşüncede olan eşinizin de karakteri, kimliği, kişiliği ve kendine ait görüşleri olduğunu ve onu sizin gibi düşünmeye zorlayamayacağınızı unutmayın.
Bu birbirinize saygı göstermeniz demektir ve hem ikili ilişkilerde hem de sosyal çevremizle olan ilişkilerde en çok önem taşıyan duygu budur: Saygı. Çünkü bir insanı sevmeyebilirsiniz, onunla ilişki geliştirmeniz gerekmeyebilir ama insan olarak bir insana saygı göstermek sizin de toplum içindeki yerinizi belirleyen bir durumdur. Başka insanlara nasıl davranıyorsanız o şekilde davranışlarla karşılaşırsınız.

Siyasi görüşlerde fikir ayrılığına düşmek ve fikirlerinizi savunmak için tartışmaya girmek başka, fikirlerinizi savunmak adına diğer fikirleri küçümsemek, insanlarla kavga etmek başka. Maalesef bazen aradaki ince çizgi kayboluyor ve eşler birbirine düşman hale gelebiliyor. Oysa bugün görüyoruz ki, siyasi açılardan birbirine taban tabana zıt partiler ve liderler bile bir araya gelebiliyor, ortak noktalar bulabiliyor hatta birlikte hükümet kurabiliyorlar. Artık görüş ayrılıkları yüzünden birbirimizi kırma zamanı değil, aksine farklı düşünüyor olsak bile farklılıklara değil, aynılıklara odaklanma zamanı. Ayrışmaya değil, bütünleşmeye ihtiyacımız var.

Size birebir benzeyen, sizinle tamamen aynı beğenileri olan, siz ne düşünüyorsanız sizi sürekli doğrulayan, her şeye siz öyle istiyorsunuz diye evet diyen bir insanla beraber olduğunuzda bir süre sonra tekdüze olmaya başlar her şey. Kendisine tıpa tıp benzeyen bir insanla yaşayarak hayatı renklendirmek kolay değildir.

Evliliklerde sorun farklı siyasi görüşte olmaktan kaynaklanmaz genellikle, karşısındaki insanı kendisi gibi düşünmeye zorlamaktan, onun kendisine ait düşünceleri olabileceğini ve bu düşüncelerini savunabileceğini kabullenmemekten kaynaklanır. Göz önünde bulundurulması gereken nokta ta tam olarak budur. Evlilikte olması gereken, eşlerin kendi kimlikleriyle, kişilikleriyle, değer yargılarıyla, inandıkları ya da inanmadıklarıyla bir arada yaşamayı başarabilmeleridir. Öbür türlü sadece bir kişinin dediğinin olduğu, bir kişinin inandığının ve düşündüğünün tek doğru kabul edildiği bir ilişki bir süre sonra soluk alınmayan, tarafları daraltan, rengini ve zenginliğini kaybeden bir ilişkiye dönüşür.

Siyaset, siyasi ve politik arenada hararetli tartışmalarla gündeme gelen bir düşünce ve eylem sistemidir. Evliliklerde kavgaya ve tartışmaya yol açarsa, o evliliği yıpratan, sarsan bir stres odağı olmaktan öteye gidemez. Oysa evlilik bir arada yaşamak ve zorlukların birlikte üstesinden gelmek, iyiliklerde birlikte mutlu olmak, hayattan keyif almak amacıyla kurulan bir beraberliktir. Farklı siyasi anlaşmazlıklar uğruna harcanmamalıdır. 

[2016-01-04]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

anne-851

ANNE OLMANIN KADINLARA KATTIKLARI

Doğanın ve yaratıcının kadınlara en muhteşem hediyesi bir can dünyaya getirme yeteneğini vermiş olmasıdır. Kadınların güdü olarak mı yoksa sonradan öğrenerek ...

hamilelik-sonrasi-cinsellik-207

HAMİLELİK SONRASI CİNSELLİK

Bir kadının en büyük hayali olan annelik, 9 aylık bir hamilelik döneminden sonra artık hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştüğünde eşlerin hayatında ...

aile-801

AİLE ÇOCUK İLETİŞİMİ ve İletişimde Kopukluklar

Aile içinde ortaya çıkan iletişim sorunlarının belki de en önemlisi sağlıklı oluşturulamamış anne baba ve çocuk ilişkisidir. Böyle ailelerde kurallar net ...

dunya-emzirme-haftasi-855

EMZİRME HAFTASI

Dünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için 1-7 Ekim tarihleri arasında birçok ülkede kutlanır. Anne ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML