SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  SINAVA HAZIRLIK / SINAV STRESİ   »  SINAV STRESİ

SINAV STRESİ

Sınav Stresi

Sınav Kaygısı ve Stresle Başa Çıkmak

Anne babalar olarak çocuklarımızı yetiştirirken bizi en çok zorlayan konudur sınavlar. Onların sağlıklı ve doğru biçimde sınavlarına hazırlanmaları ve başarı elde edebilmeleri için varımızı yoğumuzu ortaya koyarız.

Çocuklarımızın geleceklerini belirleyen en önemli koşullardan biri, maalesef bu sınavları kazanmalarıdır ya da en azından biz öyle düşünüyoruz. Ülkemizdeki eğitim sistemi hâlâ pek çok açıdan girilen sınavların sonuçlarıyla şekil almakta ve çocuklar bu sınavların sonuçlarıyla mesleki eğitimlerini sürdürebilmekteler.

Bu açıdan bakıldığında, “hayatımız sınav” demek daha doğru. Hem olumlu hem de olumsuz yönleri olan sınavların bize ve çocuklarımıza getirdiği fazladan bir sorun daha var: sınavlara bağlı kaygı ve stres. Çocuklarımızı bu yarışlara hazırlarken maalesef işin bu tarafını göz ardı edebiliyoruz.

Kazanmanın ölüm kalım yarışı hâline geldiği son yıllarda, çocuklarımızı o kadar çok zorluyoruz ki sonuçlar birçoğumuz için ciddi hayal kırıklıklarına uğratıyor. Uzun zaman harcanan emeklerin, çalışmanın karşılığında çocuklarımızın bekledikleri başarıları elde edemediklerini görmek üzücü. 
Gözden kaçırdığımız nokta tam da burası işte: Sınavlara o kadar fazla anlam yükledik ki sınavların gerçek anlamını unutup olayı bir kişilik ve zekâ meselesi hâline getirdik. Bu bakımdan çocuklarını sınava hazırlayan anne babalar için bir başucu rehberi olabileceğine inandığım, böyle bir bölümü eklemek ve sınav stresini ayrıntılı olarak anlatmak istedim.
Çocuklarımızın gireceği bütün sınavlarda şimdiden başarılar diliyorum. Çocuklarımıza ve onları sınavlara hazırlayan tüm anne babalara kolay gelsin.

Kaygı Olmadan Sınav Olmaz

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde  kullanılamayacağı düşüncesiyle ortaya çıkan ve gerçekten de bilginin kullanılmasına engel oluşturan, dolayısıyla başarıyı olumsuz olarak etkileyen kaygı durumu, 
''sınav kaygısı” olarak tanımlanır. 
Maalesef binlerce gencin içine düştüğü bir endişe hâlidir. Gerçekte çok başarılı olması gereken, yeterli donanıma sahip birçok genç, sırf bu kaygılarını kontrol edemedikleri için başarısız olmaktadırlar.
Burada önemli bir konuyu göz önünde bulundurmakta fayda var. Sınav kaygısı, öğrencinin konuyu bildiği hâlde başarılı olamayacağına olan inancıdır. Konuyu bilmeyen, bilgi anlamında eksikleri olan bir çocuğun “Ya yapamazsam?” kaygısı, sınav kaygısı olarak adlandırılamaz. O, bilgi eksikliğinden kaynaklanan strestir.

[2015-04-05]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

anne-babalara-oneriler-586

SINAVA HAZIRLIKTA ANNE BABALARA ÖNERİLER

Çocukların sınav kaygısı yaşamaları normaldir. Özellikle yıllar boyu farklı dönemlerde farklı sınavlardan geçerek hazırlandıkları büyük yarışlarda sona gelmek, ciddi olarak kaygı düzeyini yükseltecektir. 

psikolojik-savunma-mekanizmalari-581

SINAV STRESİ ve Psikolojik Savunma Mekanizmaları

Sınav kaygısı ile yüzleşip kaygıyı gidermek için, çalışmaktan kaçmaya başladıkları anda çocuklarımızın başvurdukları bazı bahaneler vardır. Birçoğu çok gerçekçi görünse de aslında her ...

kaygi-ve-stresin-belirtileri-580

KAYGI VE STRESİN BELİRTİLERİ

Kaygı ve stres hem vücudu hem de psikolojiyi etkileyen bir duygu durumudur. Başa çıkabilmek ve yönetebilmek için kaygının etkilerini ve ortaya ...

kaygiyi-kontrol-etmek-582

SINAV KAYGISINI KONTROL ETMEK

Sınav gibi çocuklarımızın hayatını tamamen etkileyecek bir konudan bahsediyorsak, kaygıyı kontrol etmenin ne kadar önem taşıdığını da bilmek gerekir. Sınavı direkt etkileyen şey, ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML