SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  YETİŞKİN   »  KUMAR OYNAMAK VE KUMARIN PSİKOLOJİSİ

KUMAR OYNAMAK VE KUMARIN PSİKOLOJİSİ

Kumar Oynamanın Psikolojisi
Çok konuşulmayan ama birçok bireyi ve dolaylı olarak aileyi etkileyen en önemli sorunlardan birisidir kumar oynamak.Kumar oynamak para ya da maddi bir takım bedeller karşılığında daha büyük kazançlar elde etme umudu ve beklentisinin diğer bir adıdır.Genellikle kişiler bunu kumar olarak tanımlamak istemezler.Ancak burada durum bir alışkanlık haline gelmiştir ve bu şekliyle de bağımlılıktır.Genel olarak bir dürtü kontrol sorunu olarak tanımlanır.Maalesef diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemiz için de psikolojik, sosyolojik ve ekonomik bir sorundur.
Kumar oynamanın altında kişinin bir takım yetersizlik duyguları, özgüven sorunları,kaygı bozuklukları, depresyon, çaresizlik ve yoğun suçluluk duyguları gibi bozukluklar ve psikolojik sorunlar yatar.
Kumar oynayarak kişi hayatında elde edemediği birçok kazanımı ya da konforu elde edebileceğine dair bir inanç geliştirmiştir ve bu şekilde kumar oynamakla bir tür haz yani tatmin duygusuna ulaşır.Kumar oynayarak hiç kimsenin refaha ulaştığı ya da maddi kazançlar elde ettiği görülmemiştir, çünkü kişi kazansa dahi kazandığından daha fazlasını kazanmak için elinde bulunan her şeyi koyarak tekrar kumar oynamaya devam eder.
Bu bir tür kısır döngüdür ve kumar oynayan kişi içine düştüğü durumu asla bir sorun olarak görmez. Aileyi de sarsan önemli sorunlarla karşılaşıldığında yine aile bireylerinin yönlendirmesiyle kumar alışkanlığından kurtulmak amacıyla yardım almaya başlayabilir.Ancak kişinin kendi kararı ve isteği olmadan yapılacak her tür destek ve yardım yüzeysel kalabilir.

• Kişi kumara oynama düşüncesini kafasından atamıyor ve sadece oynayacağı oyun üzerine düşünüyorsa,
• giderek artan miktarlarda paraya ihtiyaç duyup,artan miktarlarda para yatırmaya başlamışsa,
• bu alışkanlıktan kurtulmak için zaman zaman oynamayı bırakma denemeleri yapıyorsa,
• bu süreçlerde sıkıntı,suçluluk ve öfke duyguları artıyorsa,
• kumar oynadığına dair yakınlarına yanlış bilgiler veriyor ve oynamadığını söylüyorsa,
• kumar oynamak için yakınlarının maddi değeri olan eşyalarını ve paralarını almaya başlamışsa,
• yasa dışı olan hırsızlık,dolandırıcılık, madde kullanımı ve satışı,zimmetine para geçirmek vb gibi eylemlerde bulunuyorsa,
• iş ve kişisel hayatında önemli kayıplar yaşıyor,fırsatları kaçırıyorsa,
• aile içi iletişimi bozulmuş ve çatışmalar yaşanmaya başlamışsa,
• psikolojik veya fiziksel şiddete başvuruyorsa
bir kumar bağımlılığından söz edebiliriz.Kumar oynama alışkanlığı eğer tedavi edilmezse kendi kendine düzelecek bir durum değildir aksine giderek daha ağırlaşan bir tabloyla karşılaşırız.

Yapılan araştırmalar, kumar oynayan kişilerin eşlerinin de ciddi stres ve bu strese bağlı olarak fiziksel sağlık sorunları yaşadığını göstermiştir.Aynı şekilde depresyon, agresiflik,güven kaybı ve şüphe takıntısı gibi psikolojik rahatsızlıklar da gözlenmiştir.
Araştırmaların ortaya koyduğu diğer bir sonuca göre, kumar oynayan bireylerin boşanma,şiddet ve istismar vakaları yaşadığını ve yaşattığı görülüyor.Kumar alışkanlığı olmayan bireylerle kumar oynayan bireylerin aileleri karşılaştırıldığında,kumar nedeniyle boşanmaların belirgin şekilde fazla olduğu dikkat çekicidir.Ayrıca belki de en üzücü nokta, kumar bağımlısı olan ailelerde cinsel,duygusal ve fiziksel olarak çocuk istismarının normal ailelere oranla ciddi anlamda yüksek olmasıdır.

Kumar alışkanlığının en çok erkekler arasında görüldüğü düşünülse de kadınların da özellikle son yıllarda kumara yöneldikleri biliniyor.Kadınlarda ve erkeklerde kumara yönelmenin altında farklı nedenler olsa da genel olarak aynı sebeplerle ve sonuçlarla karşılaşıyoruz.Sonuç olarak kumarın düzeyi ve oynayanın cinsiyeti gibi konulardan çok ne şekilde yardım alınacağının iyi değerlendirilmesi gerekiyor.Kumarın son derece yıkıcı sonuçlar oluşturacağını unutmadan olabilecek en erken dönemde yardım almak sadece kumar oynayanı değil, tüm çevresini de kurtaracak bir destektir. Kumar bağımlılığının tedavisi vardır ve hiçbir zaman geç değildir, mutlaka profesyonel yardım almak gerektiğini unutmamak gerekir.

[2013-12-13]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

hayatimizin-605

HAYATIMIZIN FİLMİNİ YARATMAK

Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, bir eylemi, bir şeyi hayal ettiğimizde beynimiz bu konuyla ilgili bir bölümü de harekete geçiriyor. Bu ...

gaslighting-1060

BİR PSİKOLOJİK ŞİDDET TÜRÜ: GASLİGHTİNG

Şiddet pek çok alt boyutuyla neredeyse tüm toplumların ortak sorunu. Fiziksel, sözel, cinsel, ekonomik şiddet olarak ayrı ayrı ele alınan şiddet ...

kendimizle-590

YÜZLEŞME ZAMANI

Çevremizde yaşanan her türlü olumsuzlukta insan olarak tepki gösteriyoruz. Bize ne oldu, neden bu kadar duyarsızlaştık diyoruz. Bazen isyan ediyor, artık ...

manik-depresyon-250

MANİK DEPRESYON

Manik Depresyon;İki Uçlu Mizaç Bozukluğu ya da Bipolar Duygulanım Bozukluğu olarak da bilinen bir rahatsızlıktır.İki uçlu denmesinin sebebi de hastalığın kendisinden ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML