SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  AİLE & EVLİLİK   »  EŞİNİZİ DOĞUMA HAZIRLAYIN

EŞİNİZİ DOĞUMA HAZIRLAYIN

Eşinizi Doğuma Hazırlayın

Eşinizi doğuma hazırlayın!

Evlendikleri andan itibaren bir kadın ve bir erkek olan roller bir anda eş statüsüne yükselirken asıl büyük değişiklik bir kadının bebek beklemesiyle başlar. Bebek, aile olmak kavramını pekiştiren, rol dağılımına anne ve baba olmak kavramını da yerleştiren çok özel bir durumdur aslında. Anne adayları bebek, hamilelik, anne olmak gibi tanımlara ve görevlere genellikle çok sıcak yaklaşırlar ancak iş baba adayı açısından her zaman o kadar kolay değildir.

Baba adayı, baba olmak kavramından ve baba olmanın getireceği sorumluluklardan ve görevlerden biraz ürkse de asıl ürkütücü olan bir bebeğin dünyaya geliş aşamalarıdır. Doğumun kendisi, baba adayını tahmin edilenden daha fazla korkutur ve erkekler tarafından son derece inanılmaz bir olay olarak görülür. İş bu noktaya geldiğinde en önemli görev anne adayına düşüyor, eşini baba olmaya hazırlamak bir yana, öncelikle doğuma hazırlamak gerekiyor.

 İşte size eşinizi doğuma hazırlamanın püf noktaları:

Ruhsal durumunuzu paylaşın

Hamilelik ve eşlerin psikolojisi üzerine yapılan bir çok araştırmadan son derece ilginç sonuçlar ortaya çıkmış durumda. Örneğin bir kadın hamileliği sırasında kilo almaya başladıkça, erkeğin de kilo almaya başladığı, hatta neredeyse kadınla aynı aylarda aynı kiloları aldığı ve bu durumun tamamen psikolojik olduğu görülmüş. Aslında bu durumun bir adı var: Couvade Sendromu, yani Hamile Baba Sendromu. Bu sonuçlar ise son yılların moda deyimi ‘Hamile Babalar’ kavramının hamilelikle birlikte gündeme gelmesine yol açmış durumda. Buradan da anlıyoruz ki hamileliğin ruhsal boyutu hem anne hem de baba adayı için son derece önemli.

Hamilelik demek hemen herkesin çok iyi bildiği gibi tamamen hormonlarla ilgili bir durum ve dolayısıyla bu süreçte yaşanan duygusal gel git’lerin sorumlusu da yine bu hormonlar.

Bilindiği gibi depresyon çağımızın sorunlarından biridir ve özellikle hamilelikte ya da hamilelik sonrasında sıklıkla karşılaşılır. Depresyondan başlayıp bir dizi kaygı bozukluğuna kadar varan pek çok sorun genellikle bu dönemde daha çok tetiklenebilir. Dolayısıyla hamilelik ve doğum gibi bir kadının hayatındaki en önemli ve en özel süreçleriyle ilgili ruhsal durumunu mutlaka en yakınlarıyla paylaşması ve bu dönemde destek alması önerilir.

Üstelik bir baba adayının doğum gibi bir olayı son derece travmatik bulduğunu göz önünde bulundurduğumuzda kadının yaşadığı duygusal yoğunluğu eşiyle paylaşması, onu da işin içine katıp sorumluluk almasını sağlayacağı için çok anlamlı olur.
Anne adayının yaşadığı gerginlikleri, endişeleri ve heyecanını eşiyle paylaşması son derece yararlıdır. Bu, baba adayına, işin içinde olduğu hissini verecek ve eşini sakinleştirmesi gerekenin kendisi olduğunu düşünmesini sağlayacaktır.

Hamilelik sürecince bir kadının zaman zaman ne kadar hassaslaşabildiğini, anlık duygusal iniş çıkışlar yaşadığını biliyoruz. Bu aşamalarda eşine ihtiyacı olduğunu göstermesi, destek istediğini ifade etmesi aralarındaki ilişkiye de olumlu anlamda farklı bir boyut katacaktır.

Hamilelik kurslarına katılın

Son yıllarda hamileliğin ve doğumun aslında ne kadar önemli bir süreç olduğunun fark edilmesiyle ve  farklı doğum yapma seçeneklerinin gündeme gelmesiyle, çevremizde giderek artan sayıda kurslar açıldığını görmeye başladık. Anne baba okullarından, hamilelik kurslarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan bu kurslar doğum konusunda da ciddi anlamda eğitim veriyorlar. Özellikle baba adayını da işin içine katması bakımından, bu konuda endişe yaşayan anne babalara mutlaka öneriyorum.

Bu kurslara birlikte devam eden eşlerin inanılmaz bir iş birliği, sağlam iletişim yolları, olumlu davranış biçimleri oluşturma konusunda son derece sağlıklı gelişmeler gösterdiklerini gözlemliyoruz. Doğumun aşamalarının uzman sağlık personeli tarafından anlatılmasının yanı sıra, bu kurslarda olası riskler ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda da ayrıntılı bilgi sahibi olunabiliyor.

Birlikte karar verin

Hamileliğin ve doğuma hazırlanmanın en heyecan verici kısmı budur. Alışverişlere birlikte gitmek,renkli, şirin kıyafet ve malzemeleri birlikte seçmek öncelikle eşler arasındaki ilişkiyi yeniden yapılandırması bakımından çok önemlidir. Hamileliğin sıkıntılı anlarına ve zorluklarına tanıklık eden baba adayı,keyifli anları da yaşamalıdır. Genellikle erkeklerin alışverişlerden sıkıldığı düşünülür ama iş kendi doğmamış çocuğu olduğunda baba adaylarının daha hevesli olduklarını görmek mümkün.

Yine aynı şekilde bebeğin ismi konusunda da mutlaka babanın işin içinde olması gerekiyor..Alışverişten bebeğin odasının düzenine kadar bir çok konuyu eşiyle konuşan bir kadın, babanın kendisine ve düşüncelerine önem verildiğini hissetmesini sağlayacak ve bu da babanın doğumla ilgili endişelerini hafifletecektir.

Kontrollere beraber gidin

Bir kadının eşinin yanında olmasını isteyeceği en önemli anlardan biri de bu doktor kontrolleridir. Bu hem psikolojik olarak hem de biyolojik olarak gerçekten önemlidir. Bu kontrollerdeki birliktelik babanın bebeğiyle henüz doğmadan bir bağ kurabilmesinin de yolunu açar. Bilindiği gibi bir hamilelik bebek doğana kadar sadece annenin bedeninde oluşan bir süreçtir. Baba hep geriden izlemek durumundadır. Bebek doğana kadar bir baba adayının, genlerini paylaşmış olmasının dışında bebeğiyle ne fiziksel, ne biyolojik ne de psikolojik olarak bir temas kurması mümkün değildir.

Ama anne için durum böyle değildir. Anne bebeğini hisseder, ona dokunur, onunla konuşur ve özellikle bebeğin beslenmesinden, gelişimine kadar her süreç onun bedeninde tamamlanır. Dolayısıyla babanın bebeğini tanıyabileceği, görebileceği,var olduğunun bilincine varacağı yegane anlar bu doktor kontrolleri olduğundan anne baba olarak birlikte gidilmesi çok önemlidir.

Doğum çantasını hazırlayın

Doğum çantası hamilelik sürecinin vazgeçilmez aksesuarı olarak tanımlanabilir. Bütün bir dokuz ay boyunca heyecanla eksikler tamamlanmaya çalışılacak ve son günlere doğru hazırlıklar bitirilecektir.
Erkeklerin bu aşamaya çok dahil olmadıklarını biliyoruz ama babayı da bu sürece katmak ve çantanın hazırlanması sırasında ona zaman zaman görev vermek babanın doğum heyecanını yaşamasını sağlayacak ama olayın panik halini engelleyecektir. Olması gereken şey, heyecanı yok etmek değil, aksine sağlıklı bir heyecan yaşamakla birlikte, ortaya çıkabilecek kaygı bozukluklarını ve panik havasını engellemektir.
Bunun yolu baba adayını durdurmak değil, hamilelikle ilgili hemen hemen bütün işlere dahil etmek olmalıdır.

Doğum görsellerini inceleyin

Doğumla ilgili son yılların modası haline gelen bir uygulama da erkeklerin doğuma girmeleri şeklinde. Özellikle hamilelik kurslarına da gidilmişse baba adayı, hem eşine destek olmak hem de doğumu merak ettiğinden dolayı ameliyathaneye girmek isteyebilir. Gerekli temizlik ve sağlık kurallarına uyulması koşuluyla bunun hiçbir sakıncası yok ancak daha doğumun başında bayılan baba adayları olduğunu biliyoruz. En hafif deyimiyle doğumu izleyip de dizleri titremeyen, bayılacakmış gibi bir hisse kapılmayan baba adayı yoktur.

Doğumhaneye girip, bir bebeğin ve annenin verdikleri yaşam mücadelesini gören babalar olayın nasıl bir mucize olduğunun bilincine varabiliyorlar. Bu güzel bir duygu durumu ve doğduğu andan itibaren bebeği babanın daha sıcak karşılamasını ve kolaylıkla sahiplenmesini de sağlıyor. Birçok baba adayı doğuma girmeyi kendisi istese de bazı babalar buna karşı çıkıyorlar, hatta bunun gereksiz olduğunu düşünebiliyorlar. Bu konuda ısrarcı olmak ve baba adayını buna zorlamak son derece yanlış bir tutum olur. Dolayısıyla burada karar tamamen baba adayının inisiyatifinde olmalıdır.

Çevrenin Desteğini Alın

Özellikle ilk kez çocuk sahibi olacak baba adayları için durum gerçekten çok heyecan verici ve ürkütücü olabilir. O nedenle daha önce baba olmuş eş dosttan, arkadaşlardan, akrabalardan baba adayına destek olmaları adına yardım isteyin, destek alın.
Kendi yaşadıkları anıları paylaşan yakın aile bireyleri ve arkadaşlar, babayı rahatlatacaklar ve durumu kolaylaştıracaklardır.
Elbette burada doğum konusunu abartıp,daha beter korkutucu bir hale sokması muhtemel kişilerden uzak durmakta fayda var.

Amacınızın babayı rahatlatmak ve doğum yapma konusunu daha rahat karşılamasını sağlamak olduğunu unutmadan olabilecek her tür konuda eşinize destek olmak zorunda olduğunu unutmayın.

Anne baba olmak bütün bir hayatı etkileyecek sürekli bir sorumluluk altına girmek demektir ve doğum bu zorlu sürecin sevimli başlangıcıdır.

[2015-05-15]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

evlilik-depresyonu-600

EVLİLİK DEPRESYONU

Evliliğe karar vermek önemli bir adım ama asıl önemli olan o kararın arkasında durmak, o kararın gereklerini yerine getirebilmek, bireysel ve ...

dusuk-sonrasi-kadin-psikolojisi-332

DÜŞÜK SONRASI KADIN PSİKOLOJİSİ

Düşükler,hamileliğin genellikle 20 haftadan önce kendiliğinden sona ermesi olarak tanımlanır ve hamilelerin % 10 ile % 25’inde düşük görülür.Aslında düşükleri ...

evlilikte-stres-602

EVLİLİKTE STRES VE MUTLU EVLİLİKLER

Gönül rahatlığıyla arkanızı döneceğiniz yegâne insan, hayatınızın tam orta yerine yerleştirdiğiniz eşiniz olmalıdır. Bir ömür sürdürmek üzere yola çıktığınız insanı olumsuz ...

hamilelik-sonrasi-cinsellik-207

HAMİLELİK SONRASI CİNSELLİK

Bir kadının en büyük hayali olan annelik, 9 aylık bir hamilelik döneminden sonra artık hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştüğünde eşlerin hayatında ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML