SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  ANNE & BABA   »  BARBİE BEBEKLER VE ÇOCUKLAR

BARBİE BEBEKLER VE ÇOCUKLAR

Barbie bebek

Oyuncaklar, çocukların gelişiminde ve dış dünyaya hazırlanması sürecinde oldukça büyük bir öneme sahip. Çocukların yaratıcılığını ve hayal dünyasını geliştiren oyuncaklar, çocuğu aynı zamanda gerçek hayata hazırlayan eğitim araçları olarak düşünülmelidir. Doğru seçilmiş oyuncaklar çocuğun algı, bellek, dikkat gibi becerilerini geliştirmesinin yanı sıra farklı yeteneklerinin de ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Bununla ilgili olarak, uzun yıllardır kız çocuklarının hayatında olan Barbie bebeklerin, psikolojik ve zihinsel gelişim süreçlerini nasıl etkilediği de yetişkinler tarafından merak edilen bir konudur.
Tipik bir Barbie bebek; bakımlı, güzel, hoş bir fiziğe ve görüntüye sahiptir. Bu bakımdan bu ve benzeri özelliklere sahip bir oyuncak, çocukların zihinlerinde cinsel kimlik kavramının oluşmasına yardımcı olabilir. Çocuk, kendi cinsinin nasıl bir görüntüye sahip olabileceği konusunda birtakım şemalar çizebilir. Aynı zamanda, çocuğun kimlik kavramı oluşurken, isteklerini ve ideallerini kapsayan, ideal kimlik dediğimiz bir oluşumdan da söz edebiliriz. Bu konuda Barbie bebeğin sahip olduğu özellikler çocuğun hemcinsleriyle özdeşleşmesine katkı sağladığı gibi, farklı ve ulaşılması zor bir kimlik algısı oluşmasına da neden olabilir.

Barbie bebeğin çocuk gelişimine olan olumlu katkılarıyla birlikte, bir takım olumsuz etkileri olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü; kusursuz bir yüze, kusursuz bir fiziğe sahip olan bebekler dengeli bir özdeşleşme ve ideal kimlik sağlayamayabilirler. Barbie bebeklerin standart bir görüntüye sahip olmanın ötesine geçerek, neredeyse kusursuz fizikleri, abartılı ve gösterişli kıyafetleri ile çocuk açısından ulaşılması gereken bir görüntü ve kimlik algısına yol açabilir. Oyuncakların en temel amacı çocukların oyun oynamalarına ve oyunlarla hayal dünyalarını geliştirmelerine ve gerçek hayata hazırlanmalarına yardımcı olmaktır. Hiçbir oyun amaçsız değildir ve hiçbir oyuncak da mesajsız değildir. Çocukları oyun oynarken izlemek bile çocukların genel psikolojik durumlarını, kaygılarını, hayallerini ve isteklerini anlamamıza yardımcı olacak pek çok ipucu içerir. İçinde yaşadığı toplumla uyum içinde, sağlıklı, meraklı ve hevesli çocuklar yetiştirmek istiyorsak, çocukların oyun ve oyuncaklarla kendilerini ifade edebilmelerine imkan sağlamak gerekir. Bunun için pahalı oyuncaklar almaya, çocuğu oyuncaklar içinde boğmaya gerek yok. Çocuğun ilgisine ve merakına uygun aynı zamanda da cinsel kimlik gelişimine katkı sağlayacak her oyuncak yararlıdır.

Oyuncak seçiminde Barbie bebekler konusunda anne babaların zaman zaman kafalarını karıştıran durum bu bebeklerin tek tip bir görüntüye sahip olmaları ve çocukların bu görüntüyü model almaları endişesiydi ki bu endişede bir bakıma haklıydılar. Bu açıdan, geçtiğimiz yıl, bir oyuncak firmasının farklı görüntülerde Barbie bebekler yapması bu konuda atılmış önemli adımlardan birisi oldu. Değişik ten ve saç renklerinden, değişik vücut ölçülerine kadar yeni Barbie bebekler yapıldı. Kimisi kısa, kimisi şişman, kimisi esmer... Bu şekilde çocukların dış dünyayı tanıması, farklı kişilere saygı duyması, yanlış özdeşleşme sağlamaması yolunda sağlıklı bir adım atılmış oldu.

Her şeyde olduğu gibi, oyuncak seçiminde de ailelerin özenli ve dengeli davranmaları çok önemli. Bu yüzden yalnızca oyuncak bebeklerle sınırlı kalınmaması, farklı oyuncaklarla da çocukların gelişiminin desteklenmesi gerekir. Puzzle gibi görsel zekalarını geliştiren, Scrabble gibi kelime haznelerini geliştiren, müzik aletlerine benzer oyuncaklarla yeteneklerini geliştiren, mesleki gereçler, Lego, oyun hamuru gibi motor becerilerini geliştiren çeşitli oyuncaklar seçilebilir. Çocuk için ilk yaşlarda ailelerin oyuncak seçimindeki rolü büyüktür. Oyuncak alırken çocuğun yaşına, özelliklerine uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yine de oyuncaklar sadece çocuğun özelliklerine hitap etmez, daha önce fark edilemeyen özelliklerinin, yeteneklerinin de ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. İlerleyen yaşlarda ise çocuklar kendi istekleri ve ilgilerine göre oyuncaklarını seçebilirler.

Oyuncak seçiminde belli bir yaş kriteri olmamakla birlikte, çocuklar bebeklikten itibaren oyuncaklarla oynamaya başlayabilirler.
‘Barbie bebek en erken şu yaştan sonra alınmalıdır.’ gibi bir şey söylemek doğru olmayacağı gibi, çocuk büyüdükçe ailelerin kontrolünde istenilen oyuncaklar alınabilir. Oynama saatiyle ilgili de çok katı olunmamalı, çocukların oyun ile büyümesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi öncelikle ailenin doğru seçimler yapmaları ve çocuğu oyunla, oyuncakla buluşturmaya zemin hazırlamaları çok önemlidir. Çocukların oyun oynaması için gerekli ortam mutlaka sağlanmalıdır. Hangi oyuncakların hangi durumlarda zarar verebileceği dikkate alındığı sürece, çocukların oyun oynamasının ve oyuncaklarla vakit geçirmesinin çocuğun sağlıklı psikolojik gelişimine yardımcı olan en önemli etkinlik olduğu unutulmamalıdır.

[2020-01-19]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

cocuklar-buyudugunde-528

ÇOCUKLAR BÜYÜDÜĞÜNDE

Sevgili anne babalar,Eviniz kirleniyorsa, duvarlarında küçük parmak izleri varsa, eşyalar dökülüp kırılıyorsa, odaları neşeli seslerle çınlıyorsa, çamaşır makineniz dolup taşıyorsa, ...

dogum-sonrasi-depresyonu-450

DOĞUM SONRASI DEPRESYONU - LOHUSA DEPRESYONU

Hamilelik sırasında yaşanan bedensel değişimle beraber yoğun hormonal faaliyetin sıkıntılarıyla baş etmeyi başarıp, sağlıkla bir bebeğe kavuşan anne aslında asıl ciddi ...

sporun-1002

SPORUN GENÇLER ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Spor yapan çocuklarda büyüme, spor yapmayan akranlarına göre daha hızlı ve sağlıklı ilerliyor. Futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi sporları yaparken harekete ...

cocugunuzu-nasil-yetistiriyorsunuz-491

ÇOCUĞUNUZU NASIL YETİŞTİRİYORSUNUZ?

Çocuğunuzu nasıl yetiştiriyorsunuz? Olduğu gibi mi, olmasını istediğiniz gibi mi? Anne baba olarak bu önemli sorunun yanıtını bulmanız çok önemli. Çünkü görüyoruz ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML