ANA SAYFA » MAKALELER » ÇOCUK & ERGEN » 1 YAŞ ÇOCUĞU - ARTIK KEŞFE ÇIKMA ZAMANI
Aylardır sadece size muhtaç olan bebeğiniz artık kendi ayakları üzerinde durmaya başladı. Bu özel ve önemli bir dönem olduğu kadar tehlikelerle de dolu bir dönemdir. Bu sihirli bir yaştır ve pek çok şeyi kendi kendine yapabilmek ve istediği yere gidebileceğini farketmek heyecan vericidir. Bebeğiniz ayakta durmaktadır, eğilmektedir, enerji doludur ve çok hareketlidir. Üstüne üstlük keşfedilmesi gereken bir çevre vardır.
Bebeklerin yürümesi hevesle beklenen bir dönemdir ama yakın çevre ve özellikle anne için en yorucu dönemdir.
Yaş olarak tehlikenin henüz farkına varamadığı ama hareketlilikte zirvede olduğu 1 yaş çocuğu her tür tehlikeye açıktır.
İter, çeker, kırar, döker, çekmeceleri karıştırmaktan büyük zevk alır, ulaşabildiği her şeyi karıştırır. Bu da doğaldır çünkü en yoğun öğrendiği dönem başlamıştır. Ailenin görevi onu durdurmak ya da yasak koymak değil, tehlikelerden korumaktır. Bu nedenle evin güvenli hale getirilmesi gerekir.
Bebeğin keşif yolculuğu sırasında ona eşlik etmek, yorucu olsa da her şeyi açıklamak zeka gelişimi açısından büyük önem taşır. Çünkü beyin, uyaranlar ne kadar bol olursa o kadar fazla yeni bağlantı oluşturarak zihinsel gelişimini sürdürür.
1 yaşındaki çocuğun anlamadığını düşünmek yanlıştır. Aksine o, bu dönemde bütün bilgileri almakta ve hafızasına kaydetmektedir. İlk bilinçli kelimelerin başladığı yaş da bu yaştır. Çocuk olduğu düşüncesiyle kelimeler yarım yarım çocuk ağzıyla değil, tam olarak söylenmeli ve basit cümlelerle her şey anlatılmalıdır. Bağımsızlığını kazanmaya başlayan bebeğe bir birey olarak davranmak ve onunla konuşmak çok önemlidir. Onu dinleyen ve onunla konuşan insanların olduğu bir ortamda büyüyen bir çocuğun daha uyumlu ve ılımlı olacağı bilinmelidir.
Çocuk çevresini keşfederken aslında her şeyi karıştıracak, döküp, dağıtacaktır. Bu süreç boyunca çocuk elini her uzattığı ve dağıttığı eşya için tepki görür ve yasaklamayla karşılaşırsa, karşı tepki olarak hırçınlaşacak, inat edecek ve uyarılara aldırmayacaktır. Ancak gerçekten tehlikeli durumlarda çocuğa yasak koymak ve sebebini açıklamak olumlu bir etki yapar. Birkaç denemeden sonra yasaklanan şeyi yapmaktan vazgeçer. Burada önemli olan nokta tehlike oluşturan durumların hepsinde sabırla anlatmaktır. Ailelerin yanılgıya düştüğü konu da budur. Çünkü genel kanı şudur: Çocuktur anlamaz.
Geçerli olan kural bunun tam tersidir, o her şeyi anlar. Ama anlatmazsanız gerçekten anlamaz.
1 yaşındaki çocuğunuza keşif yolculuğunda fırsatlar yaratmalısınız. Suyla ve hamurla oynamak onu sakinleştirir, rahatlatır, parmak kaslarının gelişmesine yardımcı olur. Çevresine karşı artan ilgisi nedeniyle dikkatini uzun sürelerle belli bir şeye toplamaya başlayan bebeğinizle çizgi filmler izlemek, kitap okumak onu mutlu edecek faaliyetler arasındadır.
Hareketli görüntüleri nedeniyle çocuğun sevdiğini düşünerek televizyonda reklamları seyretmesine çok fazla izin vermek sağlıklı bir tutum değildir. Çocuklar için uzmanlar tarafından hazırlanmış eğitici DVD ler izletmek de harika sonuçlar doğurur. Unutulmamalıdır ki çocuk boş bir kasete benzer; ne kaydederseniz onu izlersiniz.
Dış dünyayı keşfe çıkan çocuğunuza gerçekten keşfedeceği alanlar yaratmalısınız. O hayatı tanımaya çalışırken en büyük yardımcısı sizsiniz. Sınırlar koymak, yasaklamak sadece sorunlar yaratır, bir kaşif değil.
Bırakın size yardım etsin, bundan büyük zevk alacaktır. Kırılmaz tabak ve bardakları eline vererek masaya götürmesine izin verebilir ve başardığında onu alkışlayabilirsiniz. Silinebilen boya kalemleri ve kağıtlar hem kas gelişimi hem de zeka gelişimi açısından çok yararlı olur ve sorun çıkarmadan dakikalarca oynamasını sağlar.
Bu süreçte eşyaları ve duvarları boyaması da mümkündür. Silinebilen boyalar bu açıdan büyük kolaylıktır.
Unutmayın her şey eski haline döner ama siz çocuğunuzun bu yıllarına tekrar dönemezsiniz. O minik bebek dünyayı ve hayatı keşfederken aslında siz de bir bebeğin büyüme mucizesine tanıklık ediyorsunuz.
Tadını çıkarın ve her saniyesini onunla paylaşın.
[2015-02-09]
Nihayet yaz mevsiminin ilk ayı Haziran geldi. Yoğun tempoyla geçen okul dönemini sonlandırırken, önümüzdeki üç buçuk ayın en verimli şekilde geçmesi ...
Çocuklar alışveriş merkezlerinin mermer ve taş zemininde değil, doğal zeminde, toprakta, çimende koşup oynamalılar. Büyüme çağındaki çocukların eklem yerlerindeki dokular uyarılmaya ...
Masal dediğimiz öyküler,çok geniş bir yelpaze içinde farklı bir çok öğeyi içine alıyor ve aslında amaçları ideal insan olmaya giden yolu, ...
Masallar çocuğa anlatılmak ve öğretilmek istenilen her şeyi dolaylı yoldan ifade etmenin en güzel yoludur. Doğal bir biçimde sözlü iletişim becerilerini ...