ANA SAYFA » MAKALELER » ÇOCUK & ERGEN » ÇOCUKLARA KARŞI SABIRLI OLABİLMEK
Çocuklar hepimizin bildiği gibi son derece hareketli varlıklardır. Çocukluğun hemen hemen her aşaması anne babalar için zorlayıcı ve yıpratıcı bir takım süreçlerden oluşur. Bu süreçlerde çocukla sağlıklı bir ilişki ve iletişim kurabilmek hem önemlidir hem de çocuklar için doğru model olunabilmesi açısından gereklidir.
Anne babalar çocukların bu hareketli yapıları nedeniyle sabır göstermekte sıkıntılar yaşarken aslında en temel duyguları, çocuklarını olası tehlikelerden korumak ve doğru yetişmiş sağlıklı bireyler olarak hayata hazırlamaktır.
Ancak bazı kişilik özellikleri kontrol dışıdır ve uygulamaya çalıştığınız bütün eğitimleri etkisiz bırakabilir. Uyum ve davranış sorunları gösteren çocuklar farklı sorunlar yaşayabilir ya da yaşatabilirler. Özellikle sosyal alanlarda ortaya çıkan yapısal özellikler çocuğun pek çok güçlükler yaşamasına neden olabilir. Bütün iyi niyetli yaklaşımlarınıza, sabırlı davranmaya çalışmanıza rağmen zaman zaman başa çıkmakta oldukça zorlanabilir, nasıl davranacağınızı bilemediğiniz anlar yaşayabilirsiniz.
Çocuklara karşı sabırlı olmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine göz atmadan önce, ailelerin çocuklarıyla olan ilişkilerinde benimsedikleri yöntemlere bakmak gerekir.
Ailelerin, çocuklarıyla olan ilişkilerinde temel dört tip yaklaşım benimsediklerini görmekteyiz:
Pasif Yaklaşım:
Çocuğun, hemen her konudaki davranışlarına olumlu ya da olumsuz ayrımı yapmadan seyirci kalan ailelerin tutumudur. Çocuğun bütün istekleri yerine getirilir.
Saldırgan Yaklaşım:
Çocuğun, ailesi tarafından aşağılandığı, azarlandığı hatta şiddet gördüğü yaklaşım türüdür.
Yönetme Odaklı Yaklaşım:
Çocuğun davranışlarını kendi istediği biçimde yönlendirmek amacıyla her tür duygusal ve psikolojik baskı yoluna başvuran ailelerin tutumu bu başlık altında yer alır. Ayrıca, çocuk, hep başkalarıyla kıyaslanır ve yetersiz olduğu duygusuyla büyür.
Olumlu Yaklaşım:
Çocuğuyla sağlıklı iletişim kurmanın yolunu bilen aile yaklaşımıdır. Bireylerin uyması gereken kurallar net ve belirlidir. Herkes birbirinin sınırlarını bilir, saygı gösterir. Sorumluluk alma ve davranışın sonuçlarına katlanma bilinci vardır. Çatışmalardan uzlaşmayla çıkılır.
Çocuklarımız yaramazlıklarıyla bizi üzebilir, biz de elimizde olmadan kızıp öfkelenebiliriz ama onların çocuk olduğunu unutmamak gerekiyor. Öfkelenmenin de dozunu iyi ayarlayabilmek için,çocuklarımızla olan ilişkilerimizde onların meraklı, heyecanlı ruhlarında derin yaralar açmamak için bazı ipuçlarını bilmekte fayda var:
Her çocuk kendine özgü davranış kalıpları oluşturur. Her çocuk kendi huy, karakter ve kişilik yapısıyla dünyaya gelir. Çocuklarımız bizim kopyalarımız değildir. Onların bağımsız bireyler olarak yetişmeleri amacıyla bu yönde desteklenmeleri önemlidir.
Unutulmaması gereken en önemli kural çocuk eğitiminde kararlı, destekleyici, yönlendirici ebeveynler olurken, duruma göre esnek ve sabırlı davranmak gerektiğinin bilincinde olmaktır. Çocuk olan onlar, sabır göstermesi gerekenler bizleriz.
[2015-03-16]
Çocuklar öfkelenebilirler bu normal bir duygu durumudur. Ancak bu durum giderek çocuğun isteklerini yaptırmada kullandığı bir davranış haline gelirse orada çok ciddi ...
Çocuklar hayatla tanıştıkları andan itibaren gelişimlerini etkileyen en önemli faktör oyunlar ve oyuncaklardır. Oyun oynamak çocuğun hayatı tanıması yolunda hiç kimseden ...
Oyun oynayan çocuğu izlediğiniz zaman onun ne kadar kendi dünyasına daldığını farklı bir dünyaya geçtiğini görürsünüz. Çocuk oyun oynarken adeta bambaşka ...
Bebeğin keşif yolculuğu sırasında ona eşlik etmek, yorucu olsa da her şeyi açıklamak zeka gelişimi açısından büyük önem taşır. Çünkü beyin, ...