ANA SAYFA » MAKALELER » ÇOCUK & ERGEN » ERKEN ERGENLİK 3
Son yıllarda çocuk gelişiminde ilginç süreçler yaşandığına tanık oluyoruz. 11-13 yaş arasında beklediğimiz ergenliğin artık ilkokul yaşlarına düştüğünü hatta 6-7 yaşındaki çocukların ergenliğie girdiğini görüyoruz.
Erken ergenlikte genellikle etkili olan hormonal sorunlardır ve bununla birlikte oluşan fiziksel değişimler, psikolojik belirtileri de beraberinde getiriyor. Bu yüzden ruhsal problemlerin içine kimlik bunalımını da dahil edebiliriz. Çocuklar çok erken yaşta bu değişimlerin nedenlerini bulamadıkları ve kendilerini yaşıtlarına göre farklı hissettikleri için ‘Ben kimim?’ sorusunu kendilerine sorabilirler.
Bu nedenle bu süreçte kimlik bunalımı yaşamaları olağandır.
Erken ergenliğin sebeplerine baktığımızda genel olarak; genetik, çevresel ve psikolojik sebeplerden bahsedebiliriz. Genetik sebeplerde hormonal bozukluklar ve hızlı fiziksel değişimler etkilidir. Çevresel faktörlerde ise hormonal gıdalar, yanlış ve fazla beslenme, kimyasallara maruz kalma, sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı gibi sebepleri sayabiliriz. Psikolojik nedenlerde ise; aileyle ve arkadaşlarla olan iletişim, karşı cinsle oluşan yanlış ilişkiler, aile bireylerinde var olan psikolojik rahatsızlıklar etkili olabilir. Ayrıca yazılı ve görsel medyanın etkisi ve çocukların bilgisayar ve internetle çok erken yaşlarda tanışmaları sebebiyle cinsel uyaranlarla her an her ortamda karşı karşıya kalıyor olmaları da çocuklardaki erken ergenliğin psikolojik etkenleri arasında düşünülmelidir. Tüm bu sebepler birbirini etkileyen faktörler olarak erken ergenliğin nedenleri arasında sayılabilir.
Erken ergenlik, her çocukta aynı etkilerle görülmeyen ancak gün geçtikçe daha büyük oranda görülen bir sorundur. Çocukların kimisi fiziksel değişimleri (örneğin; göğüslerin büyümesi, adet görme, kıllanma, sakal çıkması gibi.) daha erken ve yoğun yaşarken, kimisi bunlardan bir ya da ikisini daha geç yaşayabilir. Bu yüzden bu dönemde öncelikle endokrinolojik analiz çok önemlidir. Hormonların erken salgılanması da, beraberinde psikolojik sorunları getirir. Çocuklar her açıdan kendilerini başkalarından ayırt edebilir, kıyaslayabilir ve bundan şiddetli rahatsızlık duyabilirler. Özellikle de cinsel hormonları erken salgılandığında ciddi sorunlar (örneğin; karşı cinse aşırı ilgi, mastürbasyon, cinsel yaşama erken atılma gibi.) yaşayabilir, psikolojik destek almak zorunda kalabilirler. Aynı zamanda özgüven eksikliği, kaygı bozuklukları, depresyon gibi rahatsızlıklar bu dönemde sık görülebilir. Ailelerin bu konuda bilinçli olmaları ve çocuklarını iyi gözlemlemeleri, bu sürecin olumlu yönde ilerlemesini destekleyecektir.
Kız çocuklarında erken ergenlik, erkek çocuklarına göre 1-2 yaş daha önce başlayabilir. Hemen hemen tüm ergenlik belirtileri, erken ergenlikte görülebilir. Kilo alımı, ciltte lekeler, göğüs ve kalçaların büyümesi, ani kıllanma, adet görme gibi fiziksel değişiklerle ve hızlı büyümeyle beraber; depresyon, kaygı bozukluğu, özgüven eksikliği, öfke kontrolü, kimlik bunalımı gibi ruhsal problemler görülebilir. Erkeklerde de yine aynı psikolojik sorunlar yaşanabilir. Erken ergenlik yaşayan çocukların akranlarından daha farklı ve hızlı gelişim göstermeleri onların arkadaşlarıyla olan ilişkileirnde sorunlar yaşamalarına yol açabilir. Çocuklar erken ergenlik yaşayan arkadaşlarının fiziksel gelişimleri ile alay edebilirler ve bu durum çocukların hırçınlaşmalarına ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde çatışmalara yol açabilir. Bunun dışında bazı çocuklarda içinde bulundukları ergenlik ve gelişme durumunu reddetme, hatta bebekliğe dönüş olarak tanımlanan ve kazanılmış becerilerde gerileme olarak gözlemlenen bazı davranış bozuklukları da ortaya çıkabilir. Tüm bunlar erken ergenliğin psikolojik boyutu olarak görülmeli ve mutlaka destek alınmalıdır.
Çevresel faktörler, belirtilen tüm fizyolojik faktörler kadar etkili. Çocuklar eskiye göre daha zor şartlar ve beklentiler içerisinde yetişiyor. Okul ödevleri ve sınavlar, eğitim yarışı, başarı ve kariyer isteğinin daha küçük yaşta başlaması erken ergenlikte depresyon, kaygı bozukluğu, obsesyon gibi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bununla birlikte aile ve yakın çevreyle olan ilişkiler, olumsuz yaşam olayları da erken ergenlikte psikolojik sebeplere yol açabilecek çevresel faktörlerden.
Aynı zamanda beslenme koşullarının gelişim sürecini fazlasıyla etkilediği son yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Öncelikle çocuğun gelişiminde dikkat çeken bir farklılık varsa mutlaka çocuk doktoruyla görüşülmeli. Sonrasında ise aile bir çocuk endokronoloji uzmanına yönlendirilmelidir. Eğer zamanından önce fiziksel değişimler yaşanıyorsa mutlaka hormonal bir problem olup olmadığı araştırılmalıdır. Erken ergenlik durumundan bahsedildiğinde bu sorunun tek bir uzmanla takip edilecek bir sorun olmadığı aksine çocuk doktoru, çocuk endokronolojisi (çocuk hormon hastalıkları uzmanı), çocuk psikiyatrisi ve psikologdan oluşan disiplinlerarası bir takip gerektireceğini bilmekte fayda var. Bu süreçte hem çocuğa hem de aileye verilecek psikolojik destek çok önemlidir. Ailenin bir bütün olarak bu süreçte bilinçlenmesi ve sorunla başa çıkmasında son derece yararlı etkileri olur. Aileler doğru tutumlar hakkında bilinçlenerek çocuklarına destek olabilirler. Çocuklara bu sürecin temelinde neler olduğu açıkça anlatılmalıdır. Çünkü onlar bu değişimin nedenleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları için kaygı ve korkuya kapılırlar. Onları rahatlatmak, anlamak ve destek olmak çok önemli. Sonrasında ise sosyal ilişkileri ve arkadaşları takip edilmeli. Okul hayatındaki sorunlar ve bunların çözüm şekli de çok önemli. Tüm bu noktalar dikkate alınarak ailelerin korkularını çocuklarına yansıtmamaları bu dönemin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Telaş yaptıklarında çocuklarının daha çok korkmalarına ve umutsuzluğa kapılmalarına sebep olabilirler. Bu da psikolojik rahatsızlıkların oluşmasında etkili olabilir.
[2021-01-13]
Son yıllarda yetiştirdiğimiz çocuklarda ve ebeveynlerinde inanılmaz bir değişim yaşanıyor. Çocuklar hızla büyüyor, küçük kadınlar ve küçük adamlara dönüşüyor. Ergenlik ilkokul ...
Bisiklet hepimizin çocukluğunun en vazgeçilmez aracıydı, bilirsiniz. Hatta bütün çocuklar için tatillerin ve sokakların olmazsa olmaz aracıdır. Tüm zamanların vazgeçilmezidir. Bir ...
Bir çok anne baba,çocuklarının hayali arkadaşları olduğunu ve bu arkadaşların çocuğun hayatında çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu gözlemlemiştir.
Şimdi elindeki makinenin ekranından gözünü ayıramayan çocuklarımıza bakıp, ne yapalım elinden alamıyoruz demek de zamanında alamadığımız sorumluluğu bugün hala alamadığımızın bir ...