Biliyorum ASPAVA birçoğumuz için ilk anda bir anlam içermeyen bir kelime. En fazla Ankara’da bir kebapçı adıydı benim için de.
Ta ki, Ocak ayında sevgili Süheyla Yengi beni Sahne Beşiktaş’ta doğaçlama bir oyuna davet edene kadar. Telefonda çok değişik, doğaçlama ve ilginç bir gösteri izleyeceğimizi anlattı tüm sıcaklığıyla. Oyun saati geldiğinde biz dört kişi, daha önce önünden bile geçmediğim, hatta bulmak için de bir süre aradığım bir mekana yani Sahne Beşiktaş’a ulaşabildik nihayet. Durumun tamamen benim bu tip etkinliklerden epeyce bir süredir uzak kalmamla ilgili olduğunu oyunun oynandığı mekana gelince anladık elbette. Zira Sahne Beşiktaş, Beşiktaş Çarşının göbeğinde çok hoş, çok zarif, butik bir yer.
Mekana ulaştığımızda Süheyla Yengi’nin konukseverliğiyle karşılandık ki kendisi her daim orada bulunuyor. Ayaküstü bir iki bilgi verdi bize ve biz oyunun sergileneceği salona alındık diğer davetli ve seyircilerle birlikte. Salonda gördüğümüz hoşluklardan biri, bildiğiniz tiyatro koltukları yerine masalar ve sandalyeler bulunması, sizin de oyunu izlerken ufak tefek şeyler atıştırıp içeceklerinizi yudumlama özgürlüğünüzün olması.
Oyun, televizyoncu kimliğiyle tanıdığımız Osmantan Erkır’ın sunumuyla başlıyor ve kısa bir tanıtım konuşması yapıyor. ASPAVA’nın ne anlama geldiğini orada öğreniyoruz. Sahnede 5 oyuncu koltuklarda oturuyor ve seyirciler arasından bir gönüllü seçiliyor. Gönüllü yoksa Osmantan Erkır bir seyirciyi ikna ederek sahneye alıyor. Ve tüm oyun o an orada belirlenmiş seyircinin hayatı üzerine kurgulanıyor. Aynı zamanda oyunda moderatörlük yapan Osmantan Erkır tüm oyun sürecinde sahnede kalıyor, hayatını konu edindikleri seyirciye sorular sorarak ilginç ayrıntıları yakalıyor. Bu sorular sırasında aklına bir muziplik gelen oyuncu devreye giriyor, diğer oyuncu arkadaşlarıyla beraber durumu son derece eğlenceli bir bakış açısıyla biz izleyenlere canlandırıyorlar.
Durumu özel ve eğlenceli yapan ise oyuncuların anlık espriler yakalaması ve tamamen doğaçlama olarak geliştirdikleri diyalog oluyor. Mutlu Nur Lafçı, Burcu Tokuç, İsmail Nuri, Yılmaz Sütçü, ve Sinan Mutlu’dan oluşan oyuncuların performansı o kadar muhteşem ki oyun bittiğinde her birinin ismi beyninize kazınıyor. Sıradan bir hayatın nasıl olup da bu kadar eğlenceli anlatılabildiğine inanamıyorsunuz. Kimseyi aşağılamadan, kimseyle alay edilmeden, kimsenin özel hayatına girilmeden, kırıp incitmeden bu kadar komik olunabilir mi? Olunabilirmiş. Oyunun başından sonuna kadar gülmekten gözlerimizden yaş geldi, bir sonraki espriyi kaçırdığımız anlar oldu. Özellikle de oyunun sonlarına doğru Yılmaz Sütçü’nün Mezdeke şovu müthiş bir görsel şölen oldu.
Kısaca biz çok güldük, çok eğlendik. İstedim ki siz de duyun, gidin görün, izleyin. Davetli olarak gittiğim oyuna önümüzdeki hafta eş, dost, arkadaş kalabalık bir grup olarak toplanıp tekrar gidiyoruz. Zira her oyunda farklı bir hayat, her oyunda farklı bir bakış açısı, her oyunda yeni eğlence..
Osmantan Erkır’ı, tüm oyuncuları, emek harcayanları gönülden kutluyorum. Çok başarılı bir işe imza atmışlar. Umuyorum ki daha çok uzun süreler izleme imkanımız olur. Acaba diye düşünüyorum, gelecekte ASPAVA’yı Televizyon ekranlarından da izleyebilir miyiz? Televizyon kanallarında birbirini tekrar eden dizilerden ve programlardan o kadar sıkıldık ki böyle bir gösteri bambaşka bir soluk getirir televizyon ekranlarına ve eminim hepimiz çok sıkı takipçisi oluruz.
Oyun için bilgi almak isterseniz bilgiler şöyle:
Sahne Beşiktaş: 0212 259 10 45 Sinanpaşa Mah. Leşker Sok. No:1B BEŞİKTAŞ
[2014-02-09]