Yaz tatili denilince bir çoğumuzun başına gelen şeydir: Her sene ‘acaba nereye gitsek?’ sorularıyla boğuşulur, gezi rehberleri açılır, eş dosta sorulur ya da yıllardır gidile gidile artık her santimetre karesi ezberlenmiş mekanlar tercih edilir. İstanbul, Ankara gibi kentlerde yaşayanların genel tercihi de Akdeniz, Ege havası almak olduğundan tatil sıralamaları arasındaki ilk tercihler de o bölgenin en büyük ve turistik kentleri oluyor haliyle. Dolayısıyla Antalya, Muğla, İzmir ve çevresi bu açıdan en popüler iller arasında yer alıyor.
Tatil planlarken çocuk olması ve çocukların yaş durumu da planları etkileyen faktörler arasında. Eğer küçük çocuklarınız varsa elbette gidilen yerin bir tatil köyü olmasını ya da her şeye kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir merkez olmasını istiyorsunuz. Bu da daha kalabalık yerler, daha gürültülü tatiller anlamına geliyor.
Hepsinin ötesinde büyük bir tatil köyüne gittiğinizde her şeye ulaşmak, her konfora sahip olmak güzel olsa da sizi kısıtlaması ve bulunduğunuz çevreden koparması da olumsuz bir yönü. Zira kahvaltıdan, ara öğünlere kadar her şeyin elinizin altında olduğu bir mekanda o mekanın dışında çıkmıyorsunuz ve ne çevredeki doğayı, ne de kültür değerlerini öğrenemiyorsunuz. Bir de İstanbul’dan saatlerce uzakta bir kente tatil için gitmek ve çevreyi görüp gezemeden, sadece deniz, güneş, yemek üçgenine hapsolup taş binalar arasında kısılıp kalmak istemediğimden yıllar önce bıraktım bu tatil anlayışını.
Denize girmek istiyorsam daha yakın ve kolay ulaşılabilir yerleri tercih ediyorum artık. Bu vesileyle de aslında neredeyse burnumuzun dibinde olan ama daha önce hiç bilmediğimiz yerleri keşfediyorum. Eskiden en az bir hafta olarak planlayıp tatilin sonlarına doğru sıkıntıdan patladığım tatiller yerine daha yakın yerlerde daha kısa sürelerde mesela 3-5 günlük tatiller yapıyorum. Bu çok güzel bir yöntem oldu. Hem ulaşım nedeniyle bir günümü yollarda harcamamış oluyorum, hem de gerçekten dinlenmiş oluyorum. Ve elbette en güzeli de çevreyi gezme, kültürel bir tatil yapma imkanım da oluyor.
Bu tatillerimizi birkaç yıl öncesine kadar Ayvalık, Ege civarında yapmışken son iki yıldır daha İstanbul merkezli yapmaya başladık. En son Şile ve İğneada tercihimizdi. Şile muhtemelen pek çok insanın yakından bildiği bir yer ama İğneada çok bilindik bir yer değil.
Geçtiğimiz yıl tatil yaptığımız ve muhtemelen bu sene de gideceğimiz İğneada’yı, kaldığımız oteli anlatmak istiyorum ki bizim gibi yeni yerler keşfetmek isteyenlere bir fikir vermiş olsun.
İğneada, Kırklareli’ne bağlı, Demirköy sahilinde yer alan bir yerleşim yeri. Küçük bir kasaba görünümünde ama sahili 33 km. Özellikle çevredeki yeşillik, çam kokuları, denizi, Longoz ormanlarıyla büyüleyici bir yer. En güzel tarafı ise, turistik işletmelerle işgal edilmemiş olması.
Her şey o kadar doğal ki, insan inanamıyor. Bölgede pansiyonlar ve küçük işletmeler de var. Ancak biz İğneada’nın tek oteli olan İğneada Resort Otel’de kaldık. Tek olmasına rağmen hizmet kalitesi, yemekleri, servisi, şahaneydi. Mutsuz olduğumuz, şikayet ettiğimiz bir an bile olmadı. Yemekler anlatılır gibi değil.
O muhteşem yemekleri hazırlayan aşçı, konuklar arasında dolaşarak herkesin memnun olup olmadığını özellikle sordu. Bol çeşit ve leziz yemekler, önce gözünü doyuruyor insanın.
Otelin akşam eğlencesi ise ayrı bir keyif. Şahane bir ekip her türden müzikten oluşan müthiş bir ziyafet çekiyor. Bu sefer ruhumuz da doyuyor. Tatil gerçekten hepimiz için hem bedenen hem ruhen nefis bir dinlenme, eğlenme fırsatı oluyor.
Tatilin son günlerinde hava biraz bulutlanıp deniz soğuyunca otelin hamamına girme fırsatı da bulduk. Otelin, her tarafı pırıl pırıl mermer kaplı muhteşem güzellikte bir hamamı var. Hamam kültürüne alışık olmayan çocuklar özellikle çok eğlendiler.
Deniz, güneş, kum buluşmasının dışında bölgede gezilip görülecek o kadar güzel yerler var ki. Elinizi uzatsanız Bulgaristan’dasınız. O kadar yakın. Bütün çevre Longoz Ormanlarıyla kaplı. Ormanlardaki, bitki ve hayvan çeşitliliği de çok zengin. Tepenizdeki yakıcı güneşin en ufak huzmesi bile toprağa değmiyor. O kadar sık bir ağaç yoğunluğu var. Bölge koruma altında bulunuyor. Umarım gerçekten de koruyabiliriz. Bozulmadan, harap etmeden gelecek kuşaklara bırakabiliriz. Biz gezilip görülecek yerler listesi yaptık ve hepsini de gezdik. Listemizi aşağıya ekliyorum. Bu mesafeler İğneada’ya olan uzaklıkları ifade ediyor.
Ceneviz Kalesi……..16 km.
Dupnisa Mağarası….50 km.
Erikli Göl……………..2 km.
Fransız Feneri………7 km.
Saka Gölü…………..12 km.
Hamam Gölü……….10 km.
Mert Gölü…………….1 km
İğneada Limanı………5 km.
Fatih Dökümhanesi.. 26 km. .
Özellikle göller kuş gözlemi için ideal. Dürbününüzü alıp gidin. Biz öyle yaptık.Zira Türkiye’de bulunan 454 kuş türünün 194’ü bu bölgede gözlemlenebiliyor. Sonbahar aylarında bölge, birçok kuşun geçiş yolu durumunda.
Fatih Dökümhanesini özelikle yazmak isterim. Biz oraya gittiğimizde yeni keşfedilmişti ve çalışmalar yapılıyordu. Biz İstanbul’a döndükten birkaç gün sonra akşam haberlerinde ‘Fatih’in dökümhanesi bulundu’ şeklinde haberlere konu oldu. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir alan.
Sözün özü, yeni bir yer arayanlar için gönül rahatlığıyla önerdiğim bir yer İğneada. Gezilip görülecek bir çok yer var. Özellikle yeşile hayran olanlar için pek çok seçenek var. Kaldığımız İğneada Resort Oteli ise konforu ve hizmeti ile öneriyorum. Tatilimiz sırasında çektiğim fotoğraflar da sanıyorum bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.
Hepinize iyi tatiller diliyorum..
[2014-07-23]