SERAP DUYGULU

ANA SAYFA  »  MAKALELER  »  GÜNCEL YAZILAR   »  AŞIRI SICAKLAR VE PSİKOLOJİMİZ

AŞIRI SICAKLAR VE PSİKOLOJİMİZ

Sıcak Havalar ve Psikolojimiz

Yaz aylarıyla beraber artan sıcaklardan dolayı birçok insan hava sıcaklığının fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklarından muzdarip durumda. Yurt içinde sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesi ve artan nem oranıyla birlikte insanlar daha da tahammülsüzleşiyor.
Bu aylarda depresyon, stres, dikkat eksikliği, öfke problemleri ve panik atak gibi sorunlarla daha sık karşılaşmaya başladık. Ayrıca genel bir halsizlik, bitkinlik ve kronik yorgunluk gibi rahatsızlıklar da sıklıkla yaşanan bedensel sorunlar olarak öne çıkıyor.

Normalin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar insanları doğrudan olumsuz etkilemese bile var olan hastalıklarını tetikleyebilir veya arttırabilir. Yapılan araştırmalara göre psikolojik rahatsızlığı olan insanlar (kaygı bozukluğu, bipolar bozukluk, depresyon vb.) sıcak havalardan daha çok etkilenmektedir. Bu da sıcak havaların insan psikolojisiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterir.

Aşırı sıcaklar insanların beynindeki kimyasalların dengesini bozabilir bu da bireylerin duygu durumlarında ani iniş çıkışlara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sıcak havalarla birlikte stres hormonlarının da artış göstermesiyle insanlarda öfke kontrol problemleri, kaygı düzeyinde artış ya da panik atak durumları daha fazla tetiklenebilir.

İstatistiklere göre sıcak havalarda öfke kontrol problemleri ve tahammülsüzlük sebebiyle suç oranlarında artış gözlemleniyor. Sıcaklardan dolayı uyku kalitesindeki bozulmalar insanları mutsuzluğa ya da depresyona sürükleyebilir, kişilerin hem fizyolojik hem de zihinsel performanslarını düşürebilir ve hatta insanların iş verimliliklerini olumsuz anlamda etkileyebilir.
Hafızayla ve dikkat düzeyiyle ilgili yapılan çalışmalar, bireylerin en verimli olduğu sıcaklık derecesinin 22 derece olduğunu göstermiştir.. Bu derecenin altına inildiğinde veya üzerine çıkıldığında hafıza ve dikkat problemlerinin ortaya çıktığı ve motivasyon kayıplarına neden olduğu biliniyor.

Peki aşırı sıcaklarda fiziksel ve psikolojik sağlığımızı korumak adına neler yapabiliriz?
Bilindiği üzere aşırı sıcaklarda vücudumuz fazlaca sıvı kaybettiğinden su tüketimine öncelik vermek gerekiyor. Günlük ihtiyaç duyulan sıvı tüketimi 1.5 litre üzerinde olmalıdır. Sosyal aktiviteleri artırmak ve düzenli egzersiz yapmak da stres seviyesini azaltacak önlemler arasında.
Fakat tabi ki bu aktiviteleri günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Akşam serinliğinde yapılan eğlenceli aktiviteler psikolojik sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir.

Sıcak havalardan dolayı uyku kalitesinin düşmesi ve buna bağlı oluşan kronik yorgunluktan kaçınmak için de izlenebilecek farklı yollar var. Yatmadan önce ılık bir duş almak, uyku öncesinde ağır fiziksel aktiviteden kaçınmak, yağlı olmayan hafif yiyecekleri tercih etmek ve alkol tüketiminden kaçınmak daha sağlıklı şekilde uyumamızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra uyuduğumuz odanın sıcaklığını yatmadan önce klima vb. ile düşürmekte ve uyumak için nemsiz ortamları tercih etmekte de fayda var.

Stres yaratabilecek kişi ve ortamlardan uzak durmalı ve dikkat gerektiren işler varsa sıcaklık ve zaman düzenlemesi yapılması çok önemli. Ayrıca, sosyal ortamlarda etkileşime girdiğimiz diğer bireylerin de aynı sıcak havadan etkilendiğini göz ardı etmeden hareket etmek şart. Neredeyse herkesi son derece olumsuz etkileyen trafik, yoğun iş stresi, yetişmeyen işler, sorumluluklar gibi uğraşmamız gereken pek çok şeyin özellikle sıcak havalarda bireyleri daha fazla gerginleştirdiğini göz önünde bulundurmakta yarar var. Giderek tahammülsüzleştiğimiz bir dünyada sıcak havaların da bu gerginliğe tuz biber ekeceğini ve en ufak bir olumsuzlukta her birimizin bir ateş topuna dönüşebileceğimizi lütfen unutmayalım.

Güzel ve serin bir yaz dileklerimle…

 

[2020-01-19]


Paylaşım:

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

siz-kacinci-kadinsiniz-271

SİZ KAÇINCI KADINSINIZ?

Yüzyılların hikayesidir, kadın ve erkek arasındaki ilişki. Üstelik bu ilişki genellikle araya giren başka insan ya da faktörler nedeniyle hep ...

tatil-anneleri-357

TATİL ANNELERİ

Onlar,‘Tatil Anneleri’.Belki normal hayatlarında da böyleler ama tatil gibi daha rahat olmaları gereken yer ve dönemde dahi bu kadar müdahaleci,kuralcı,zorlayıcı olmak ...

sosyal-curume-cocuk-istismari-813

SOSYAL ÇÜRÜME - ÇOCUK İSTİSMARI

Son günlerdir ortalık yine toz duman. Hem siyasi hem de ekonomik gelişmelerin hızı baş döndürücü. Bütün bu hızlı akış içinde son ...

genclerde-sosyal-medya-depresyonu-806

GENÇLERDE SOSYAL MEDYA DEPRESYONU

Sosyal Medya kullanımı konusunda anne babaların şikayetçi olduklarını biliyoruz. Çocuklarının sürekli sanal dünyada zaman geçirdikleri konusundaki haklı şikayetlerinde anne babaların artık ...


MAKALELER
MAKALELER

Çocuk&Ergen, Yetişkin, Aile, Eğitim, Anne&Baba ... konulu makaleler.

VİDEOLAR
VİDEOLAR

Video arşivi, TV programları...

FOTOĞRAF GALERİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ

Sunum, seminer, söyleşi, eğitim çalışmalarımıza ait fotoğraflar.

BİZDEN HABERLER
BİZDEN HABERLER

Ne zaman neredeyiz? Bizi bu köşeden takip edebilirsiniz?

BASINDA BİZ
BASINDA BİZ

Bizimle ilgili basında yer alan haber, makale ve görseller...

2024. Site içeriğinin telif hakları SERAP DUYGULU'ya aittir.

Avinga | XML