ANA SAYFA » MAKALELER » GÜNCEL YAZILAR » ELEKTROMANYETİK ALANLAR - TEHLİKENİN FARKINDA MIYIZ?
Hep anlatılır, hep sıklıkla duyarız ama işin ciddiyetini bizzat yaşayınca anladım.
Son zamanlarda kızım ve ben sağlık sorunları yaşamaya başladık. Üstelik ortada görünen herhangi bir sebep de yok. Önceleri, midemi üşüttüm ya da çok yoruldum, ondandır diyerek geçiştirdiğim sorunlar giderek sıklaşmaya başlayınca bir tuhaflık olduğunu fark ettim ama insan neye yoracağını da bilemiyor.
Özellikle eve geldiğimde yaşadığım gerginlikler, durup dururken ortaya çıkan gerginlikler, garip mide sorunları ve bozulan uyku düzenim konusunda dert yandığım bir hekim arkadaşım; ‘acaba bilgisayar başında çok mu çalışıyorsun?’ deyince beynimde bir şimşek çaktı. ’Üstelik sadece bilgisayar değil, evdeki neredeyse tüm elektrikli aletler ve cep telefonları ciddi fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir, çünkü manyetik bir alan oluşturarak bütün bedeni olumsuz olarak etkilerler.’ Şeklinde bir yorumla devam etti hekim arkadaşım.
Daha önce bilgisayar ve internet bağımlılığı üzerine onlarca makale yazmış, defalarca televizyon programlarına katılıp bu konuyu vurgulamış bir insan olarak olayın psikolojik boyutunu anlatmıştım ama fiziksel rahatsızlıklar kısmını gözden kaçırmış olabilir miydim?
Bilgisayarlar ya da başka teknolojik aletler nedeniyle fiziksel rahatsızlıklar olabilir miydi? Bu konu o kadar çok kafama takıldı ki küçük bir araştırma yapmak istedim. Çünkü gün içinde ofiste danışanlarımla görüşmekten bilgisayarla fazlaca haşır neşir olamıyorum ama eve gelince neredeyse gece yarılarına kadar bilgisayar başındayım. Yazmam gereken yazılar, cevaplamam gereken sorular nedeniyle uzunca bir süreyi bilgisayar başında geçiriyorum. Bir de telefon konuşmalarını hesaba katınca durum epeyce bir karışık hale geliyor.
Aynı gün akşamı yine bilgisayar başında bu kez manyetik alanlar ve etkileri üzerine bir araştırma yapıyorum ve öğrendiklerim karşısında neredeyse küçük dilimi yutacak hale geliyorum. Özellikle bir uzmanla yapılmış uzunca bir röportaja denk geliyorum. Bahsettiğim uzman uzun yıllar boyunca NASA’ da çalışmış, Savunma Bakanlığı ve Tübitak’ta önemli görevler üstlenmiş Profesör Dr.Selim Şeker.
Pek çok platformda elektomanyetik alanların insanlar üzerindeki biyolojik etkilerini anlatmış, bu konuda önemli projelerde yer almış. Anlattıkları tüyler ürpertici şeyler. Benim asıl korkum çocuklar üzerine oluyor. Çünkü malumunuz çocuklarımızın ödevleri de artık bilgisayarlar üzerinden yapılıyor. Hatta kızımı bir ders ve test sitesine üye yaptık elbirliğiyle.
Bu sitede çocuklar üye olarak, okuldaki derslerine paralel olarak alıştırma testleri çözüp eksiklerini tamamlıyorlar. Biz de mutlu oluyoruz,’ aman, ne güzel, şu mereti sadece oyun için değil, dersleri için de kullanıyorlar’ diye(!)
Bu durumu düşününce sinirlerim bozuluyor, çünkü Prof.Selim Şeker, evde bulunan tüm aletlerin elektomanyetik dalgalar yaydığını ve bu dalgalara uzun süre maruz kalmanın korkunç sonuçlarını uzun uzun anlatmış.
Evlerimiz gerçekten de teknoloji üssü gibi. Mikrodalga fırınlardan, elektonik çamaşır, bulaşık makinelerine, en gelişmiş televizyonlardan, kablosuz video oynatıcılarına kadar hayatımızı kolaylaştıran bütün aletlerin aslında DNA’larımızı yani genlerimizi bozduğundan eminim pek çoğumuzun haberi yok.
Hele son derece gelişmiş, neredeyse küçük birer mucize haline gelmiş cep telefonlarının verdiği zararlar akıl alacak gibi değil. En basitinden televizyonu düğmesinden değil de uzaktan kumandadan kapatıp, tüm gece boyunca ‘stand by’ durumunda bırakmak, kolaylık gibi görünse de verdiği zararlar inanılmaz.
Profesör Selim Şeker’e göre;elektromanyetik alanlara aşırı hassasiyet sonucu fiziksel rahatsızlıklar da görülebiliyor. Yani baş ağrısı, halsizlik, stres, uyku bozukluğu, ciltte yanma ve batma hissi, acı, alerji, göz yanması, kalp ritim bozukluğu, denge kaybı, depresyon eğiliminde artış, konsantrasyon bozukluğu ve benzeri problemler oluşabilir.
Gece uykusuzlukları yapabilir. Çünkü melatonin salgılanmasını azaltarak uyku ritmini bozabiliyor. İnsan beyninin elektriksel devrelerine etki ettiğinden nörolojik ve davranışsal rahatsızlıklara sebep olabilir. Örneğin beyin tümörü riskinin 5 kat arttığı yine bir bilimsel araştırmanın sonucudur. Elektromanyetik dalgalar aynı şekilde,beyin hücrelerinin ölümüne yol açar ve kan ile beyin arasındaki koruyucu duvara zarar verir. Dolayısıyla beyni dışarıdan gelen zararlı etkilere açık hale getirir.
En üzücü durumlardan biri de çocuklarda kansere sebep olabilir. Çünkü çocuklar daha çok etkilenir. Bir yetişkine göre, rahatsızlanma olasılıkları daha yüksektir.
Alzheimer hastalığına ve meme kanserine sebep olabilir. Sperm sayısını azaltabilir. Sayın Şeker, bu bulgulara ek olarak daha pek çok olası riski de eklemiş. Okuduğunuz her satır da tüyleriniz diken diken oluyor. Son yıllarda çok moda olan 3G iletişim teknolojisinin ve baz istasyonlarının zararları da anlatmakla bitmeyecek türden.
Aşağıda haberin bağlantısını veriyorum. Siz de okuyun ve tehlikenin farkına varın. Ben kendi adıma Profesör Şeker’in önerilerini olabildiğince uygulamaya başladım. Televizyonu düğmesinden kapatıyorum, bilgisayarla ve cep telefonuyla olan ilişkimi olabilecek en az düzeye indirdim. Zorunlu olmadıkça bilgisayarımı açık tutmuyorum, yattığımız odalarda televizyon, cep telefonu ve bilgisayar olmamasına özen gösteriyorum. Mümkün olduğunca sabit telefon kullanmaya çalışıyorum. Mikrodalga yerine normal fırın kullanmaya dikkat ediyorum.
Lütfen siz de özellikle çocuklarınızın odasındaki tüm teknolojik aletleri kaldırın. Başka neler yapılabilir, neler yapılmalıdır, özellikle çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz konusunu ayrıca konuşalım.
Sağlıklı günler dileklerimle,
Profesör Selim Şeker’le yapılmış röportajın bağlantısı şu şekilde:
http://indigodergisi.com/58/bivren.htm
[2012-12-15]
Psikopati ve sosyopati, aslında bir kişilik bozukluğu olan antisosyal kişilik bozukluğu ile aynı anlamı taşır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, günlük ...
Henüz küçüklerken kıyamadığımız, aman ayakta kalmasın, aman yorulmasın, aman üzülmesin diye koruyup kolladığımız, uğrunda kendimizi kul köle ettiğimiz o çocuklar büyüdüler ...
Pygmalion Etkisi, Kendini Gerçekleştiren Kehanet ya da Beklenti Etkisi olarak da tanımlanan ve kökeni mitolojik bir kahramana dayanan önemli bir kavram. ...
Sosyal Etkinlik dersleri normal akademik dersler kadar önemlidir, hatta daha önemlidir. Çünkü bu dersler çocukların soluk alacakları, enerjilerini akıtacakları derslerdir ve ...