Yeni yıla 1 aydan daha az bir süre kala, biz her yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl için de yeni kararlar almaya başlıyoruz. Her yıl yeni kararlar almak çoğu insan tarafından bir gelenek haline gelmiş durumda. Yapılan araştırmalar yeni yıl için kararlar alan kişilerin, almayanlara göre amaçlarını daha kolay gerçekleştirdiklerini gösteriyor. Geçtiğimiz yılda ertelediğiniz, vazgeçtiğiniz, isteyip de yapamadığınız her şey için yeni başlangıçlar yapmanın şimdi tam zamanı.
Değişimin kapıları yeni yıldan önce açılır ve insanlar her yıl bu zamanlarda kendileriyle yüzleşirler. En sık rastlanan değişim isteklerini, bu yıl kesin zayıflamalıyım, sigarayı bırakmalı ve sağlığıma dikkat etmeliyim, daha planlı olmalıyım, para biriktirmeliyim, aşık olmalıyım vb. şeklinde sürdürmek mümkün. Aslında hepimizin aklında hayatımızı daha da güzelleştirmek için farklı değişim istekleri ve hedefleri var. Bizi olumsuz etkileyen şeylerin yeni yılda hayatımızda olmamasını istiyoruz. Burada üzerinde durulması gereken konu değişmeyi istemekten ziyade tek bir gecede değişimin gerçekleşmiyor olması. Büyük değişimler istiyorsak önce bu değişimler için küçük ve sağlam adımlar atmalı yani hedeflerimizi belirlemeliyiz.
Hedef belirlerken bizim o hedefe ulaşmamızı kolaylaştırıcı bazı noktalar var. Öncelikle hedeflerimiz olumlu olmalı yani yapmak istemediklerimize değil de yapmak istediklerimize odaklanmalıyız. Örneğin asitli içecekler içmeyeceğim cümlesi yerine bundan sonra yemeklerde içecek olarak su tüketeceğim cümlesini kullanmak daha olumlu bir ifadedir. İkinci olarak koyduğumuz hedefler somut olursa onlara daha kolay ulaşabiliriz. Örneğin mutsuz olmayacağım demek soyut bir hedeftir. Eğer sizi üzen ve mutsuz eden şeyleri belirler ve onlar üzerinde durursanız hedefiniz somut bir hal alacaktır ve ulaşmanız da daha kolay olacaktır. Bir başka önemli nokta aldığınız kararlar gerçekçi olmalıdır çünkü ulaşamayacağınız hedefler her yıl ertelediğiniz hayallerden öteye geçemezler. Hedeflerinizin daha ulaşılabilir olması için onları küçük basamaklara bölebilirsiniz.
Peki tüm çabalarımıza rağmen neden her şey istediğimiz gibi olmuyor? Neden erteliyoruz? Neden aldığımız kararları uygulamakta zorlanıyoruz? Scranton Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün yaptığı araştırmaya göre aşırı stres, kişilerin aldığı kararlarda kontrolünü sağlayamaması buna bağlı olarak negatif düşünceler geliştirmesi, kendini rahatlatıcı bahaneler üretmesi veya yapamama korkusu yüzünden yeni yıl öncesi aldıkları kararları hayata geçirmekte zorlandıklarını gösteriyor. Bu faktörler de kişilerin eski davranışlarına geri dönmelerine sebep oluyor.
Yeni yıl için yeni kararlar aldınız, bunlar olumlu ve somut kararlar oldu. Aynı zamanda küçük parçalara da böldünüz ama tüm bunlar başarmak için yeterli olmayabilir. Yapılan araştırmalara göre yeni yılın ilk haftasında aldığı kararları uygulayanların oranı %75, ikinci haftayı geçenlerin oranı %71, 1 ayı geçenlerin oranı %64 ve 6 ayı geçenlerin oranı ise %46. Değişimin gerçekleşmesi için kararlı olmalısınız. Bu süreçte hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
Aldığınız yeni kararları uygulamada elbette bazı aksaklıklar olabilir. Bu konuda esnek olmalısınız. Salı günü bir tane sigara içmiş olmanız Çarşamba günü de içeceğiniz anlamına gelmez. Hayatta her zaman başarısızlıklar olabilir, önemli olan noktalardan birisi de tüm bunların farkında olup kaldığımız yerden devam edebilmek ve değişime istekli olmaktır. Ulaştığınız her yeni hedef için kendinize minik ödüller vermeyi unutmayın. Bu hedefler doğrultusunda motivasyonunuzu arttırmak için dilerseniz kendinize ait bir düş panosu oluşturabilirsiniz. Bu yıl aldığınız yeni kararları gerçekleştirmeniz dileğiyle, mutlu ve sağlıklı yıllar…
[2020-01-19]
Günümüzde Covid19 salgını ile beraber her eylemin, eğitimin, iş hayatının, sosyal ilişkilerin de dijital araçlar yoluyla yapılması hepimizi akıl almaz bir ...
Hepimiz zaman zaman karşılıksız olarak niteleyebileceğimiz ya da karşılık beklemediğimiz duygusallıklar yaşamışızdır.Platonik aşklar olarak tanımlanan bu tek taraflı duygu durumlarının yaşanışı ...
Şizofreni, psikolojik sorunlar içinde hakkında en az şey bilinen ama en çok korkulan bir hastalıktır.Hastalığın yapısı göz ...
Günlük hayatta çok sık duyduğumuz depresyon modern çağın içinde her yönüyle yer almaya çalışan insanların yaşadığı bir duygu durum bozukluğudur.